Každému z nás se ve spojení s horkým létem vybaví zmrzlina. Máte pocit, že představuje zakázané ovoce? Myslíte si, že jsou zmrzliny příliš sladké nebo tučné, a tím pádem kalorické? Možná ano, možná ne. Záleží na tom, jakou zmrzlinu zvolíte, jak velkou porci sníte, jak často si ji budete dopřávat a jak vypadá zbytek vašeho denního jídelníčku.
V obchodech naleznete nepřeberné množství všemožných zmrzlin, nanuků, nanukových dortů, různých tvarů, velikostí, chutí, s různým obsahem tuku, s čokoládou, bez čokolády, zmrzliny smetanové, jogurtové, vodové apod. Kterou vybrat? Která má nejméně kalorií? Jak je to s obsahem tuku a cukru? Pokusím se vám trochu objasnit, podle čeho se řídit, jak vybírat apod.
Na každém zboží by měla být uvedena kalorická hodnota a obsah hlavních živin (sacharidy, tuky a bílkoviny) ve 100 g nebo ve 100 ml výrobku. Ideální je, pokud je uvedeno složení na 1 ks. Poněkud horší přehled máte, pokud si koupíte kopečkovou zmrzlinu. Zde je složení a obsah kalorií velmi těžké odhadnout. Dáte-li si kopečkovou zmrzlinu jednou za čas a jíte ji uvědoměle, to znamená, že s ní počítáte při dalším příjmu stravy, je to v pořádku a klidně si jí dopřejte. Pokud chcete mít větší jistotu, kupte si raději nanuk balený, kde si složení snadno přečtete.
Pokud zabrousíte na internet, můžete objevit i chválu na zmrzlinu, že do zdravého jídelníčku patří, že obsahuje méně kalorií a tuků, než si lidé myslí. Nemůžu jmenovat konkrétní firmu, ale můžete najít informaci, že jeden velký smetanový nanuk s čokoládovou polevou o velikosti 120 ml má pouze poloviční kalorickou hodnotu, než tabulka čokolády. To je sice pravda, ale sníst půlku tabulky čokolády taky není zrovna nízkokalorická záležitost. Často výrobci lákají na informace, že zmrzliny neobsahují konzervační látky, obsahují pouze přírodní barviva a aroma. Na to dnešní lidé hodně slyší.
Smetanovou nebo vodovou zmrzlinu? Z hlediska obsahu tuků jednoznačně vítězí vodová zmrzlina. Ani obsah cukru nemusí být vysoký (kalorická hodnota bývá kolem 300 kJ, obsah sacharidů cca 17 g. Problém je v tom, že tyto cukry se velmi rychle vstřebají, způsobí vzestup hladiny inzulinu, následuje pokles hladiny cukru a člověk má za 2 až 3 hodiny hlad. Problém není v tom, že by člověk měl vysoký příjem kalorií z vodové zmrzliny, ale v tom, že následně dostane hlad a přijme velké množství kalorií z dalšího jídla
Rozumným kompromisem jsou tvarohové a jogurtové zmrzliny, které sice obsahují cukr, ale metabolicky se chovají lépe, než zmrzliny vodové, a to díky obsahu bílkovin z jogurtu nebo tvarohu.
A rada na závěr? Zkuste si doma vyrobit vlastní zmrzlinu. Nakrájejte na kolečka banán, ten dejte do mrazáku a zmrzlá kolečka pak rozmixujte v kvalitním mixéru – získáte tak lahodnou sladkou zmrzlinu bez přidaného cukru, bez barviv, aromat a s kaloriemi pouze z banánu. K banánu lze přidat i jiné mrazené ovoce, případně jogurt, tvaroh apod. To už záleží jen na vaší fantazii.
Tip redakce: Načerpejte inspiraci a zajímavé tipy.